Գ.Փիտէճեանի «Հայ յեղափոխական երգերուն տեղը հայ երաժշտութեան պատմութեան մէջ» գիրքը - Հովհաննեսի Բաղդասարյան Անահիտ (Musical Armenia, 2010)
Հայոց ազատագրական պայքարն ընդդեմ թուրքական լծի՝ Արևմտյան Հայաստանում, 19-րդ դարավերջին և 20-րդ դարասկզբին, արտացոլվել է բազմաթիվ ժողովրդական և հեղինակային երգերում: Վերջիններս, լինելով այդ պայքարի յուրօրինակ գեղարվեստական տարեգրությունը, տարբեր անվանումներով՝ ազատագրական, հեղափոխական, հայդուկային, ֆիդայական երգեր են և այլն: Դրանք կազմում են հայ ազգային-հայրենասիրական բազմամովանդակ և բազմամնյութ երաժշտության հատվածներից մեկը, սիրված և տարածված հայկական միջավայրում: Բազմիցս հրատարակվել են ձայնագրված և ոչ ձայնագրված ժողովածուներում: